Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

A folyékony arany gyógyszernek sem utolsó!

2016-09-12

A természet édes adománya nemcsak az immunrendszert erősíti. A mézben cukrok, fehérjék, savak, ásványi anyagok, nyomelemek vannak, s ezen kívül nagy mennyiségben vitaminok és néhány speciális hatóanyag is, ami fokozza a test teljesítőképességét és javítja a szívműködést.

A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja meg, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek. A méz színe idővel sötétedik, csökken az aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, ezért tanácsos frissen (egy éven belül) elfogyasztani. Ennek ellenére a méz nem romlik meg, a még több tíz éves  "leletek" is mérgezés nélkül elfogyaszthatók. Nátha és köhögés ellen mézes tea, ezt a receptet mindenki ismeri. De vajon azt tudja-e, hogy sok egyéb betegség gyógyításában is segíthetnek a különböző mézfajták? S hogy mire gyógyír az akác, a hárs vagy a gesztenyevirág méze?

Ahány méz, annyi hatóanyag

  • Fenyőméz:Nehéz fizikai munkát végzőknek, ásványianyag-hiányban szenvedőknek ajánlott. Enyhíti a tüdő- és légcső-megbetegedéseket. Fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő, vérszegénység esetén is gyógyító hatású.

  • Hársméz:Megfázás, torokgyulladás, köhögés és hörghurut régóta bevált házi gyógyszere, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Álmatlanság, idegesség leküzdésére is jó
  • Galagonyaméz:Fogyasztása különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségben, keringési zavarban szenvedőknek, infarktuson átesett betegeknek ajánlott.

  • Gesztenyeméz:Magas ásványianyag-tartalmú, rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózis kialakulását, de a visszértágulat mérséklésére is alkalmas. Étvágytalanság ellen kiváló.

  • Mentaméz:Emésztést serkentő, puffadást csökkentő, érzéstelenítő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. Nagyszerű vizelethajtó, segíti a súlycsökkenést.

  • Vegyes virágméz:Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból készül, ezért tápérték szempontjából a legértékesebb mézünk. Színe a sárgástól a barnás árnyalatokig sokféle lehet, ízük is jelentősen eltérhet.

  • Méhpempő:A méhpempő vitaminokban, ásványi anyagokban, különleges fehérjékben gazdag, javítja a szervezet anyagcseréjét, felfrissíti, szinte új életre kelti a testet, egészségesen tartja a csontrendszert és az ízületeket.

  • Propolisz:A propolisz immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt hatékony gyógyszere a megfázásos betegségeknek. Vérnyomáscsökkentőként, szívbetegségek, fekélyek, ízületi bántalmak enyhítésére is ajánlott.

  • Lépesméz:A lépesméz tápanyagtartalma a legnagyobb, hiszen ebben az egyébként kiszűrt, például a méhlárvák táplálására készített anyagok törmelékei is belekeverednek, amelyek nagyon sok nyomelemet, vitamint, enzimet és hormont tartalmaznak.

  • Akácméz: kiemelkedik fertőtlenítő hatása, ami miatt az akácméz az egyik legjobb megoldás  köhögésre, torokfájásra, a megfázás tüneteinek enyhítésére. Gazdag kálciumban, ezért mészhiányos betegnél nagyon hatásos.
     

A méz minden olyan anyagot tartalmaz, amelyre a testünk természetes táplálásához szükség van. Különféle cukrok, fehérjék, savak, ásványi anyagok, nyomelemek, s ezen kívül nagy mennyiségben vitaminok. A méz reneszánszát éli, az őszi náthás időszakban el is kél otthon a folyékony arany.

 

-LaM-