Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Érvek a tészta mellett

2016-12-23

A tészta nem hiányozhat egy háziasszony repertoárjából sem. Fejedelmi fogások készíthetők belőle. De vajon azt tudjuk-e hogyan tejhetjük valóban egészségessé a család kedvencét?

Télen te is gyakrabban  kívánsz meg  egy ínycsiklandó spagettit vagy pennét? Ne állj ellen! Íme, a három legegészségesebb tésztafajta:

Durumtészta: durumlisztből készül, tojás hozzáadása nélkül, így a tojásérzékenyeknek és a diétázóknak is kiváló választás. A durumliszt  fehérjetartalma magasabb, mint a fehérliszté és a hagyományos tésztánál alacsonyabb a glikémiás indexe is.

Tönkölytészta: a tönkölyliszt fehérje-és rosttartalma rendkívül magas, könnyen emészthető, tisztítja a beleket. Alacsony a szénhidrát tartalma, emiatt a cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.

Risztészta: mivel tojás nélkül, rizslisztből készül, így teljesen gluténmentes, ezért  tojásérzékenyek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nélkülözhetetlen eleme az ázsiai konyhának, de nálunk is egyre népszerűbb. Nem kell főzni, elég leforrázni és pár percig állni hagyni a forró vízben.

Aranyszabályok:

  1.  A főzési idő a tészta típusától változik, ez a csomagoláson is fel van tüntetve, de a víz szinére "felbukkanó" tészta már nem igényel további forralást
  2. A tészta súlyához képest legalább kétszeres mennyiségű vizet igényel.
  3. Amikor a víz eléri a forráspontot, adjunk hozzá 1 kanál sót .                               

A tésztaételek könnyen emészthetőek, jól felszívódnak,, szervezetünket ásványi anyagokkal, rostokkal és emésztést elősegítő ballasztanyagokkal látják el. Ha tejszínes szószok helyett zöldséges, paradicsomos mártást adunk hozzá, akár a szigorúbb  diétákba is beilleszthető, a zöldség magas rosttartalma ugyanis fokozza  teltségérzetet, a bennünk bennük lévő vitaminok pedig az ellenálló képességünknek tesznek jót. Ha tésztát al dante főzzük (azaz éppen csak annyira puhára, hogy a közepe még rágós legyen), azzal lassítjuk a benne található szénhidrátok felszívódását.

-LaM-