Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Ha sokat voltál a napon

2016-07-21

A leégések többnyire első fokú égések, azaz a legkevésbé súlyos égési sérülések közé tartoznak és házilagos módszerekkel is jól kezelhetők. Ha azonban a leégett terület felhólyagosodik, belázasodunk, vagy hidegrázásunk lesz, illetve a fájdalom elviselhetetlen, kérjük orvos tanácsát.

A nyári melegben a legtöbben nem tudunk ellenállni a csábító, strandolással és napozással járó örömöknek. Érdemes azonban vigyázni, mert az UV-sugarak szabadon érik bőrünket és akár maradandó károsodást is okozhatnak,  amely idővel ráncosodáshoz, májfoltokhoz, sőt bőrrákhoz vezethet.  Napozáskor tartsuk be a napozás aranyszabályait: ne tartózkodjunk  a napon délelőtt 11 és délután 3 óra között és mindig használjunk fényvédő naptejet. A napégés / amely egyébként önmagától is meggyógyul néhány nap alatt/ kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodásást, de csökkentheti a fájdalmat és a duzzadást.

Mi a teendő leégéskor? Amint észrevesszük, hogy bőrünk leégett, rögtön menjünk  fedett helyre, majd tegyük a következőket:

  • Vegyünk be  vény nélkül kapható nemszteroid gyulladáscsökkentő szert (pl. ibuprofen hatóanyagút), amellyel meggátoljuk a fájdalmat és csökkenthetjük a gyulladást.
  • Tegyünk fel hideg borogatást, álljunk a hűvös zuhany alá, vagy üljünk be egy kád hűs vízbe. Így szintén enyhül a friss leégés okozta gyulladás.
  •  Felejtsük el a bőr bezsírozásáról szóló  régi tanácsot: a vaj, a vazelin és egyéb zsíros krémek gátolják a hőleadást és a verejték  pórusokon át történő távozását. ( a jegelésre vonatkozó javaslatok is elavultak)

Használjunk hígabb és természetesebb gyógyító készítményeket:

Vágjunk egy levelet! Itt az alkalom, hogy felhasználjuk a párkányon nevelt aloénövényt. A levélből közvetlenül a bőrre felvitt gél ugyanazt a hatást fejti ki, mint "rendes" égési sérülések esetén. Egyébként a leégés tüneteinek enyhítésére szolgáló meglehetősen drága gyógyszertári készítmények  jó részében az aloe vera a fő hatóanyag. Hasítsuk föl a levelet egy késsel, kaparjuk ki a benne lévő gélt és kenjük a leégett területre.

Permetezzünk levendulát! A levendulaolaj gyógyító tulajdonságait egy francia vegyész fedezte fel az 1900-as évek elején. Egy laboratóriumi balesetben súlyosan megégette a kezét, s hogy lehűtse, levendula-illóolajjal teli tálba tette. Kis idő múltán arra lett figyelmes, hogy az  olaj enyhítette a fájdalmat, sérülései pedig szokatlanul gyorsan begyógyultak.  Keverjünk össze 6 csepp orvosi levendulát 1 csepp római kamilla illóolajat egy evőkanál napraforgó olajjal, majd a keverékkel finoman kenjük be a leégett bőrfelületet. Szükség esetén ismételjük meg.

Szódabikarbónát rá! Ez a vegyület  enyhíti a bőr gyulladását. Keverjünk el néhány evőkanálnyit egy kád hűvös vízben és áztassuk benne magunkat 20 percig.
E és C vitamin: Gyorsabban gyógyul a leégés, ha nyolc napon át napi 2000 milligramm C-vitamint és 800, maximum 1000 NE E vitamint szedünk. Szakértők szerint ezzel a bőrrák  későbbi kialakulásának kockázata is csökkenthető.

Használjunk zöld teát! Vizsgálatok szerint a zöld teában lévő antioxidánsok akadályozhatják a leégést és a bőrrákot, akár a bőrön használjuk, akár rendszeresen fogysztjuk. Nem fényvédő szerként hat, hanem a nap UV- sugarai okozta gyulladástól védi meg a bőrt. Napozás után igyunk meg egy csészével, majd készítsünk egy másodikat is, ezzel a bőrünket ecseteljük be.

-LaM-