Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Memóriatörléssel gyógyítható lesz az alkoholizmus?

2016-10-27

Az alkoholistákban az alkoholfogyasztás és az azt kiváltó helyzet közötti kapcsolat mintegy bevésődik az illető agyába. A Cambridge Egyetem kutatói szerint ezért szabadulnak meg olyan nehezen függőségüktől, és ezért olyan gyakoriak a visszaesések.

.

A kísérletet végző szakemberek a vizsgálatok során az agy amigdala nevű részére koncentrálnak, azaz arra a területre, amely az érzelmi emlékek tárolásáért felelős és abban bíznak, hogy az ott tárolt emlékeket ki lehet törölni, ami által meg lehet szüntetni az alkohol iránti vágyakozást kiváltó impulzusokat is. Korábban úgy gondolták, az emlékek olyanok, mint a könyv lapjai, ha már egyszer kinyomtatták, nem lehet változtatni rajta. Újabban viszont úgy vélik, az emlékek inkább egy szövegszerkesztő dokumentumra hasonlítanak, amit el lehet menteni, elő lehet hívni, de akár törölni is lehet belőle.

Mi az alkoholizmus? A WHO  egyértelműen a betegségek közé sorolja. Olyan idült betegségnek tartják, melynek kezdete alattomos, felismerhető tünetei vannak, s ezek az alkoholizmus súlyosságával arányosak. , az alkoholizmus – ahogy a többi függőség is –nem önuralom kérdése, hanem betegség, amire egyelőre még nem találtak gyógymódot, ám remélhetőleg a mostani kutatások meghozzák eredményüket.

Az alkoholizmus kezelése: A betegek zöme gyakran csak valami kényszerítő helyzet hatására keresi fel az orvost (pl. szövődménnyel járó részegség, alkoholfogyasztással kapcsolatos baleset, sérülés, betegség, vagy szociális-munkahelyi-családi probléma.

Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, az áttörő jelentőségű lenne a krónikus alkoholisták – illetve egyéb függőségtől szenvedők - kezelése terén.

-LaM-