Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Mi rejlik a déja vu érzés mögött?

2016-08-01

Te is átéltél már déja vu érzést? Tudod, amikor azt érzed, hogy az éppen történő helyzetet már átélted egyszer. Habár a tudomány az emberi agy struktúrájára vetíti vissza a jelenséget, ennek a különleges érzésnek van egy másik magyarázata is, amely a lélek személyes történetében keresendő.

A déja vu, "már láttam" vagy paramnézia az a jelenség, amikor valaki úgy érzi, hogy az éppen  vele történő helyzetet már korábban átélte, az adott esemény már megtörtént vele. Ugyanakkor a korábbi átélés körülményei vagy akár megtörténtének tényei bizonytalanok. Érdekes, hogy a déja vu élményének későbbi felidézésekor maga az érzés meglehetősen pontosan körülírható, ugyanakkor annak felidézése, hogy milyen valós körülmények váltották ki az érzést, ugyanolyan bizonytalan, mint maga  a képzeletbeli, "már átélt" szituáció. Legtöbbször  olyan szituációval vagy személlyel éled át, aki vagy ami mély nyomot hagyott benned.

A hagyományos elképzelések szerint az okozza, hogy az egyik szemből néhány ezredmásodperccel előbb érkezik a látott kép az agyba, mint a másikból. A leedsi egyetem emlékezetkutató csoportja hipnózissal sikeresen előidézte a jelenséget. Ugyanez a kutatócsoport beszámolt egy vak emberről, aki szintén átélte a déja vu-t halláson, szagláson és tapintáson keresztül. A vizsgálatoktól azt várják, hogy jobban megértsék  a memória működését. Chir Moulin brit kutató és csapata szerint az emlékezet pillanatnyi zavara okozza.

-LaM-