Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Miért nehéz betartani a diétát?

2017-09-18

A táplálkozás a ma emberének nemcsak élettani szükséglet, hanem a társas kapcsolatok fenntartásának is az egyik formája. Hiszen minden családi és munkahelyi eseményhez hozzátartozik a közös étkezés. Lélektani szempontból  pedig az evés a legtöbb ember  számára örömforrás.

Tudja Ön, hogy az az étrend, ami például egy cukorbetegnek "diéta", az az egészségeseknél a megelőzés alapja, azaz a helyes táplálkozás?

Tudja Ön,

hogy napjainkban egyre több betegségről derül ki, hogy kialakulásukért,  lefolyásukért gyakran az életmódunk és a táplálkozási szokásaink a felelősek?

Ebbe a körbe tartozik a cukorbetegség is, ami az egyik legrégebben ismert anyagcsere betegség, ahol a dietetikai előírásoknak döntö szerepe van. Ugyanakkor az is igaz, hogy a cukorbetegség dietetikai megítélése és ennek következtében az étrendi "kezelése" az elmúlt években alapvető változásokon ment keresztül.

Diéta

Eléggé köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem képzelhető  el az étrend  megfelelő módosítása, a "diéta " nélkül. Ezalatt  nem valamilyem különleges étrendet kell érteni,  csupán az étrendi szokások bizonyos mértékű módosításának szükségességét. 

A lényeg:az energiafelvételt kell, szükséges 20-30 százalékkal csökkenteni, azaz mindenből kevesebbet kell fogyasztani. Ennek ellenére a legtöbb cukorbetegséggel együttélő számára az egyik legnehezebb feladatnak  a diéta megoldása bizonyul.

Nem véletlenül, hiszen étkezni, enni, inni nagyon jó dolog. A legfontosabb örömforrások egyike. Azon túlmenően is, hogy a táplálkozás az élet egyik alapfeltételét is képezi.

Miért nehéz diétázni?

Az egyik ok a megszokás. Minél később lép fel a cukorbetegség, annál nehezebb étkezést, életmódot váltani. Ráadásul a diétával kapcsolatban széles skálán mozog a tévhitek sora.

Az egyik véglet: egyáltalán nem szükséges diétázni, az ember cukorbetegen is ugyanúgy étkezhet, mintha teljesen egészséges lenne.

A másik véglet: szigorú előírás szerint grammra, kalóriára kiporciózottan, napjában 6-7-szeri gyakorisággal, percnyi pontossággal kell étkezni és ennek keretében számtalan élelmiszert tilos fogyasztani.

Nos, a helyes út, itt is a középút, mely azonban egyénileg rugalmasan értelmezendő és messzemenően közelíthető az egyéni igényekhez, szokásokhoz. Érdemes szakemberrel megvitatni, hogy kinek mi a megfelelő és célszerű diéta!

Érdemes elgondolkozni azon is, hogy figyeljünk oda mit eszünk és mennyit, hiszen bebizonyított tény, hogy a helytelen életmód és táplálkozás mi minden bajt, betegséget okozhat.

Előzzük meg!

-LaM-