Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Vegye kézbe a kezét!

2016-11-16

Kezünk sokkal sérülékenyebbé válik a zord időjárás beköszöntével, mint az év többi részében. Fokozott érzékenységgel reagál az alacsony hőmérsékletre, a szélre, ezért ha ön is meg akarja őrizni kézbőre puhaságát, selymességét, lágyságát, nem szabad megfeledkeznie a napi, rendszeres kézápolásról. A mutatós kéz és köröm hozzátartozik a  jólápoltsághoz úgy a nőknél, mint a férfiaknál.

 

Minthogy a kéz bőre finomabb, mint a test többi részéé, rendkívül érzékenyen reagál a külső behatásokra: a fagyos időre, a napsugárzásra, a mindennapi tevékenységek okozta, különféle szennyeződésekre, a háztartási munkában felhasznált vegyi anyagokra, a szárító hatású, gyakori kézmosásra. Lévén, hogy a leggyakrabban nincs befedve, illetve csak olykor "visel kesztyűt", kezünk nagymértékben kitett a hőmérséklet-ingadozásnak. Így például a téli hónapok hideg időjárása kedvez a kézbőr kiszáradásának és öregedésének, a barna foltok megjelenésének. Könnyen érdessé is válhat a kéz felülete, sőt nagyon kellemetlen és fájdalmas módon berepedezhet, ha télvíz idején gazdája nem fordít gondot rendszeres ápolására.

Védelem és hidratálás:   A kéz dehidratációjának megelőzése érdekében mindennap gondolni kell a kéz védelmére. Nem elég alkalmanként kenegetni kezünket valamilyen kezünk ügyében lévő krémmel. Csak az aktív hidratáló anyagot (például glicerint) tartalmazó, speciális kézkrémek alkalmasak arra, hogy megelőzzék a kézbőr öregedését, megóvják a kiszáradástól. Ezek nem képeznek vékony zsírréteget a bőr felületén, jól beszívódnak, ezért praktikusak, nem hagynak nyomot maguk után. Hidratálja kezét mindennap ugyanúgy, mint az arcát, és ne feledkezzék meg a gumikesztyű használatáról sem a mosogatás vagy más, a kéz bőrét igénybe vevő házimunka során (még zöldség-tisztításkor is tanácsos viselni). Jó, ha a hideg hónapok során mindig van nálunk egy kis tubus kézápoló, amit bármikor elővehetünk, és az is hasznos, ha külön a munkahelyünkön is tartunk valamilyen jó minőségű kézkrémet. Mielőtt lefekszünk, illetve mielőtt elindulunk otthonról, feltétlenül használjunk valamilyen kézápoló krémet, így megőrizhetjük a bőr puháságát, és megelőzhetjük a bőr kisebesedését, berepedezését. A kesztyűt tartsuk a táskában, és lehetőleg viseljük is. Akiket zavar, hogy nem tudnak olyan jól "matatni" holmijaik között, vagy olvasni a buszon, vásároljanak maguknak kivágott ujjú, úgynevezett "zöldséges-kesztyűt"!

A kéz szépsége: Mindig kézkímélő krémszappannal tanácsos kezet mosni, utána pedig törülközővel kell tökéletesen szárazra törülni a kezet - a meleg levegőt fújó kézszárítók nem ajánlottak. Minden egyes kézmosás után használjon egy diónyi hidratáló krémet. Masszírozza be a kéz bőrébe az ujjhegyektől egészen a csuklóig. Különösen figyeljen az ízületekre. Esténkét, lefekvés előtt pedig kenje be a kezét külön, az esti kézápolásra kiválasztott, valamilyen jó minőségű, olaj tartalmú (pld. paraffin-olajos) kézkrémmel.

Nincsen szép kéz ápolt köröm nélkül! A körmök nemcsak azért sínylik meg a telet, mert ilyenkor gyakrabban és gyorsabban szárad ki a kézbőr, hanem azért is, mert nekik sem jó, hogy télen sokkal kevesebb vitamin kerül a szervezetünkbe. Érdemes hát most többet törődni velük, mert a mutatós kéz és köröm hozzátartozik a  jólápoltsághoz úgy a nőknél, mint a férfiaknál. A körömágy kiszáradása, illetve a beszakadások ellen olajokkal védekezhetünk. Vigyázzunk, mert ha a körömágy jelentősen megsérül, begyulladhat és az is előfordulhat, hogy hibásan nő a körmünk. A védőfunkciót ellátó körömágybőr kivágását bízzuk hozzáértő szakemberre.

Árulkodó jelek :  A köröm sok mindent jelezhet a belső szervi problémáktól kezdve  az örökletes betegségeken át egészen a fertőzésekig. A kékes színt felvett körmök vérkeringési, illetve szívproblémákra utalhatnak, míg az erősen piros,vöröses körömhús a magas vérnyomás tünete lehet. Ha a köröm puhábbá és vékonyabbá válik a megszokottnál, töltsük fel testünk vaskészletét. Ha barázdák jelennek meg rajta,  az B-vitamin és cinkhiányra utalhat.

-LaM-